Ιστορικό Μουσείο Φυλακτής

Λίμνη Πλαστήρα: Μια λίμνη, 4 εποχές 365 ημέρες, αμέτρητες εικόνες & στιγμές.

Ιστορικό Μουσείο Φυλακτής

Το κτίριο του λαογραφικού μουσείου βρίσκεται στην Τ.Κ. Φυλακτής δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στο χώρο παρουσιάζονται μέσα από σημαντικά εκθέματα η Ιστορία, η Αρχικτεκτονική και η Λαογραφία της περιοχής. Έμφαση δίνεται στην προσπάθεια σύνδεσης των αντικειμένων με τη ζωή και τις δραστηριότητες των συγκεκριμένων ανθρώπων του οικισμού. Τα ίδια τα αντικείμενα δεν αντιμετωπίζονται απλώς σαν ταξινομημένα είδη αλλά σαν αυτόνομα στοιχεία ενός αλφαβήτου, το οποίο σε συνδυασμό με το αυθεντικό ιστορικό φωτογραφικό υλικό συνιστούν την πρώτη ύλη για μια νέα ανάγνωση εικόνων και αντικειμένων κοινών και οικείων.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το έτος 1956, για χρήση Δημοτικού σχολείου. Λειτούργησε περίπου για τρεις δεκαετίες και από τότε παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς χρήση. Με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του πρώην Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων, έγινε αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης του εν λόγω κτιρίου, με χρηματοδότηση του προγράμματος “Άξονας 4 του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013” και προϋπολογισμό 140.000,00€ .

Το κτίριο είναι λιθόκτιστο με σενάζ από οπλισμένο σκυρόδεμα, η στέγη του είναι κλασσική τετράριχτη ξύλινη με επικάλυψη με κεραμίδια, τα παράθυρα και η κεντρική είσοδος του κτιρίου είναι μεταλλικά .

ΙΣΟΓΕΙΟ: Το εμβαδόν του κτιρίου είναι Ε=11.0Χ31.0=341 μ² και έχει καθαρό εσωτερικό ύψος Η=3.60μ. Υπάρχει μια κύρια είσοδος, μια έξοδος κινδύνου και δεκαπέντε παράθυρα σ’ όλο το κτίριο, τα οποία είναι μεταλλικά.

Με την είσοδο στο κτίριο οδηγούμαστε σε διαδρόμους πλάτους τριών μέτρων οι τοίχοι των οποίων είναι με αρμολογημένη λιθοδομή και τα δάπεδα επιστρωμένα με κεραμικά πλακίδια.

Ο ανατολικός διάδρομος μας οδηγεί σε μια αίθουσα που αναπαριστά “σχολική τάξη” και σε μια μικρότερη που είναι γραφείο. Οι δυο αυτές αίθουσες έχουν πέτρινη τοιχοποιία με σοβά, οροφή από γυψοσανίδες, και δάπεδο με κεραμικά πλακίδια. Στη “σχολική τάξη” τοποθετήθηκαν τα ξύλινα παλαιά θρανία του σχολείου και η έδρα του δασκάλου. Επίσης στον ανατολικό τοίχο κατασκευάστηκε βιβλιοθήκη, όπου τοποθετήθηκαν τα παλιά βιβλία του σχολείου, αρχειακό υλικό από τετράδια μαθητών που αποφοίτησαν από το σχολείο, καθώς και τραπέζι αναγνωστηρίου με καθίσματα. Υπάρχει η δυνατότητα προβολής ταινιών για τον οικισμό καθώς και χώρος διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το γραφείο έχει εξοπλιστεί με ξύλινα γραφεία ,βιβλιοθήκη και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ο δυτικός διάδρομος οδηγεί στην “αίθουσα παράδοσης” η οποία έχει δυο εισόδους και τοίχους με αρμολογημένη λιθοδομή .Το δάπεδο είναι ξύλινο όπως και η οροφή, με φαρδιές τάβλες καρφωτές.

Εδώ κατασκευάστηκε ξύλινη τομή παραδοσιακής δυόροφης οικίας υπό κλίμακα και αναπαριστά τον σταύλο και τις αποθήκες σιτηρών που υπήρχε στον ισόγειο χώρο ενώ στον όροφο έγινε η κουζίνα και ο χώρος του καθιστικού με τα παραδοσιακά έπιπλα και σκεύη.

Αυτή η αίθουσα, στη συνέχεια, οργανώνεται σε μικρές ενότητες που αφορούν στην τυροκομία , στο ψωμί, στα κτηνοτροφικά ,δασικά ,αγροτικά και οικοδομικά εργαλεία, στα σκεύη της καθημερινής ζωής (συσκευές μαγειρικής, δοχεία μεταφοράς νερού, καζάνια, σκάφες πλυσίματος, μαγκάλια) και στην υφαντουργία, μια από τις σημαντικότερες ασχολίες στον οικισμό.

Επίσης δημιουργείται έκθεση αγροτικών εργαλείων (σπορά, θέρισμα, αλώνισμα), εξοπλισμός αρτοποιίας (μυλόπετρες, σκαφίδια ζυμώματος, στάμπες ψωμιού), εξοπλισμός μελισσοκομικής (κυψέλες, τελάρα, εξολκέας για να βγαίνει το μέλι από τις κερήθρες, κυψέλες), εξοπλισμός ξυλουργικής (μέγγενες πάγκου, καλούπια για κεραμίδια και τούβλα, λίμες, πλάνες).

Τέλος τοποθετήθηκε τρισδιάσταση μακέτα επιφάνειας 4μ² με αναπαραστάσεις από την αγροτική εργασία ,ενώ στους τοίχους υπάρχουν εκτυπώσεις σε μεγάλα μεγέθη εικόνων της υπαίθρου.

Στο βορειοδυτικό άκρο του σχολείου λειτουργούσε ένας χώρος Ε= 27,6μ² ως “κουζίνα” για την παρασκευή ροφημάτων και φαγητού για τους μαθητές του σχολείου. Αυτή η περιοχή εξοπλίστηκε με σύγχρονη ξύλινη κουζίνα και ηλεκτρικές συσκευές και θα αποτελέσει ένα χώρο όπου θα παρασκευάζονται από γυναίκες και άντρες της περιοχής διάφορα αρτοσκευάσματα, εδέσματα και προϊόντα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Τέλος στους ευρύχωρους διάδρομους του κτιρίου εκτίθεται ο υφαντουργικός εξοπλισμός (αργαλειός, ηλακάτη, αδράχτια, ανέμη, ξαντικές μηχανές) και παραδοσιακές στολές.

Επίσης οι διάδρομοι αποτελούν χώρους εκθεσιακούς, πινάκων ζωγραφικής, φωτογραφιών και μικρών αντικειμένων.

Μουσεία & Ιστορικές τοποθεσίες

Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μορφοβούνι)

Μουσεία & Ιστορικές τοποθεσίες

Πολιτιστικό Κέντρο “Aντώνης Σαμαράκης”

Μουσεία & Ιστορικές τοποθεσίες

Ναός του Απόλλωνα

Μουσεία & Ιστορικές τοποθεσίες

Περιβαλλοντικό Κέντρο Νεοχωρίου

Μουσεία & Ιστορικές τοποθεσίες

Βοτανικός Κήπος (Νεοχώρι)

Μουσεία & Ιστορικές τοποθεσίες

Μουσείο Πλαστήρα (Μορφοβούνι)

Μουσεία & Ιστορικές τοποθεσίες

Μουσείο Οίνου και Αμπέλου (Μεσενικόλας)